November 2014


 Nov 30 – Föräldrakurs med coach Lennart Orstadius i lokalen


 Nov 30 – Amparnas handarbetsträff i lokalen


 Nov 29 – Åbybadet
1-CIMG6182
Sällskapet njöt verkligen i de olika varma bassängerna. Så snart bubbelbaden öppnade kl 17, satt nästan hela gänget där. De större barnen åkte ruschkanorna, de yngre plaskade mad mamma. Mycket god stämning , en välbehövlig stund på en fredag i novembermörkret. Uppskattad “relax”, både för kropp och själ, som vi gärna gör litet oftare ! Tack Enastående !


 Nov 26 – Enastående Föräldrars representanter Carolina P och Maria Olsson har möte på regeringskansliet och framför våra synpunkter till den nya vårdnadsutredningen.

Carolina framför Regeringskansliets dörr

Carolina framför Regeringskansliets dörr

Dessa gemensamma direktiv diskuterade aktiva i politiska gruppen igenom inom mötet på regeringskansliet.

Representanter från Enastående var Carolina och Maria Olsson. Makalösa Föräldrar hade också två representanter med. Carolina och Maria gjorde en fantastisk insats. Tack för att ni kämpar.

Enaståendes inställning till Direktiv 2014:84

 Vi i Enastående föräldrar tycker att Direktiv 2014:84 tar upp många av de problem som vi också upplever med nuvarande lagstiftning, vi ser det som positivt. Enastående vill betona och föra fram följande;

 Enastående anser att nuvarande lagstiftning är konfliktdrivande.

 Vi anser att reglerna om gemensam vårdnad ska ändras. Enaståendes inställning är att fokus borde flyttas från den juridiska vårdnaden till umgänget. I det fall det finns en maktobalans mellan föräldrarna används ofta den juridiska vårdnaden för att försvåra för den andre vilket inte bara skadar den andre vuxna utan också barnet. Barnets främsta intresse ligger i att ha en god relation till föräldrarna och den juridiska vårdnaden måste därför vara en fråga som kommer i andra hand speciellt för barnet. Särskilt kritiskt ser vi på vårdnadsfrågan i koppling till föräldraförsäkringen

 I vårdnadstvisterna prioriteras föräldrarnas rättigheter emedan det är barnets rättigheter och föräldrarnas skyldigheter som borde prioriteras. Domstolen måste utgå från att föräldrar vill sina barn bästa och när det lyfts orosfrågor, speciellt om de rör någon form av familjevåld, måste de hörsammas mer. Vi är kritiska till familjerätten/socialtjänstens kompetens och tycker de subjektiva bedömningar som görs nu i vårdnadsutredningarna håller en överlag mycket dålig kvalité och görs under rättsosäkra förhållanden. Vi skulle önska att de metoder som användes hade vetenskaplig förankring och därigenom kunde utvärderas, kritiseras och omprövas.

 Vi önskar också att det utarbetades strategier för att kunna utvärdera umgänge och att därigenom ställa krav på att detta fungerar även efter målet är avslutat, vi ser det som mycket konfliktdrivande att denna möjlighet saknas. Vi hör många historier om hur umgängesföräldern gång på gång sviker och stressar sina barn genom att strunta i att komma till sina umgängen, det sätter även den andre föräldern i en mycket svår situation som inte kan berätta för barnet hur umgänget kommer att se ut och som därigenom också sviker barnet och kontrolleras av den andre. Som en mamma sa, jag kan aldrig planera något på mina fredagar, oftast kommer han inte så jag måste alltid vara beredd att hämta. Vi anser att ett dåligt fungerande umgänge är dåligt för barnet och bör avslutas. I de fall där umgänget inte gått bra måste det finnas möjlighet att utvärdera det med jämna intervaller, vi föreslår att kanske förskolan kan vara behjälplig i dessa fall som utomstående och objektiv part. Vi tror att detta speciellt skulle gynna barnens relation till umgängesföräldern i och med att flera av dessa umgängesföräldrar säkert skulle bättra sig.

Vi önskar att spädbarn borde få utveckla sin relation umgängesföräldern på en neutral plats, många kvinnor är rädda för att släppa in mannen/fadern i sitt hem och oroade för att ingen annars har insyn i umgänget fungerar. Varför inte använda öppna förskolan på helgerna för umgängesföräldrarna?

Barnets rätt att komma till tals måste stärkas, och att detta ska kunna ske på neutral och lugn plats. I vår samtid är det också viktigt att vidga synen på vad som är en familj och att förhålla sig till det som vi kallar stjärnfamiljen med halvsyskon, bonussyskon, nya partners m.m. Fokus måste vara barnets närstående och upplevda familj.

Enastående anser inte att det bör info?ras en lagstadgad skyldighet fo?r fo?ra?ldrar att delta i samarbetssamtal eller medling. Familjerätten/socialtjänstens kompetens är för svag och vi ser risker speciellt för de familjer där det förekommit våld eller maktobalans.

 Lindas kommentarer hittar ni via denna länk.

Tack Linda för att du engagerat dig så hårt och fått med Maria från Minnamottagningen att också engagera sig i denna fråga.


 Nov 23 – Amparnas handarbetsträff i lokalen


 Nov 22 – Restaurang Andrum

DSC00489DSC00491DSC00492

Ett helt gott gäng med många barn träffades i vårt reserverade rum på andra våningen i denna genommysiga restaurang. En fröjd för miljömedvetna och vegetarianer. Det fanns gott om plats för barnen att rusa runt när de tröttnat på att sitta vid bordet och då kunde mammorna fortsätta att njuta av den goda maten och gott sällskap. Detta blir en favorit i repris tyckte många.


 Nov 22 – Ytterligare ett förberedelsemöte inför träffen på regeringskansliet inför vårdnadsutredningen.


 Nov 18 – Öppen Förskola i lokalen


 Nov 16 –  Föräldrakurs med coach Lennart Orstadius i lokalen


Nov 16 – Amparnas handarbetsträff i lokalen


 Nov 15 – Lek- & Buslandet

10 BARN, 6 vuxna deltog på denna aktivitet.
Alla barnen var lika uppspelta och glada när man fick sina besöksband på handleden.
De större sprang och klättrade, åkte runt och lekte bollkrig. Vulkanen var en utmaning.
De som var mindre hade sina mammor med sig för det mesta.
Stämningen var bra och vi hade lagom trötta barn med oss hem från detta lekparadis.
Tack Enastående


 Nov 14-15 – Mänskliga Rättighetsdagar i Umeå

DSC00482

DSC00480 DSC00479

Här ser vi Stadsmissionens Pelle Amberntsson tillsammans med Enastående Föräldrars Sylvia Håkansson och Gunilla Johansson. Vi ser också ……….

Deltagare från projektgruppen, Gunilla J och Sylvia H är med på Mänskliga Rättighetsdagarna i Umeå. Stadsmissionen sponsrade föreningen för att vi skulle kunna deltaga. Rapport om dagarna kommer. Tack Stadsmissionen för detta fantastiska tillfälle att vara med och nätverka och lära oss nya begrepp.


 Nov 11 – Öppen Förskola i lokalen


 Nov 9 –  Föräldrakurs med coach Lennart Orstadius i lokalen


 Nov 9 – Amparnas handarbetsträff i lokalen


Nov 8 – Star Bowling

Hmm, vad orättvist. När föräldrarna skulle kasta då tog de ner gallret så klotet hamnade i rännan hela tiden. Vissa har tydligen inte koll att det kan ju hända att ungarna är duktigare än föräldrarna. Men kul hade vi i alla fall. Jättemysig belysning. 4 personer på varje bana. Efter bowlandet gick vi upp på andra våningen där de har femkamp. Barnen testade på att hålla sig fast på tjuren, de galopperade ikapp och lite annat smått och gott.


Nov 4 – Öppen Förskola i lokalen


Okt 31 – Nov 2 – Halloweenläger på Styrsö / Nov 1 – Halloweenfest Se oktobers aktiviteter


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.