Läger vi haft 2014


Augusti 30-31 Miniläger på Göta Kanal


Vi var sju mammor och nio barn i olika åldrar som fick åka en dagstur på Göta Kanal med övernattning den 28e till 29e augusti i år. Ett av barnen har ett fysiskt funktionshinder, begränsad rörlighet, medan de andra har olika former av autism, exempelvis aspergers, borträknat några som var medföljande syskon, utan funktionshinder.
Vi lyckades skrapa ihop tillräckligt med bilar för att samåka och vi fick starta från Göteborg redan vid sju på morgonen för att hinna fram till båten som avgick vid 10.30 i Sjötorp. Resan gick bra för allihop. Båten var rymlig och vi satte oss bekvämt i aktern till att börja med och såg på slussarna som öppnades och stängdes. Sedan serverades lunch, med fina vegetariska alternativ, och alla barn åt gärna det som serverades (vi mammor var lite förvånade, men låtsades förstås inte om det). Sedan fortsatte vi med stillsamma ilandstigningar längs vägen. Vid ett ställe kunde vi hoppa av båten och promenera bredvid längs de fina gångstigarna. Kaptenen satte själv i gång att spela dragspel på däck vid en extra långsam sluss. Vi fick också fika på båten.
I Töreboda fick vi gå av båten allihop, och blev skjutsade tillbaka till Sjötorp där vi fick våra stugor (det visade sig, vilket nog var bra för våra barn, att vi fick varsin stuga per familj, en lyx vi inte hade beställt och inte räknat med). Sedan fick vi gå ner till hotellmiddagen.Middagen vad det bästa av alltihop. På hotellet hade de frågat vilka funktionshinder våra barn hade när vi beställde. De hade ordnat på bästa tänkbara sätt för oss. Vi fick en egen liten och lugn avdelning i restaurangen som var avgränsad. Maten var mycket god och det fanns flera alternativ så alla kunde äta. Barnen älskade att vara i restaurangen och äta med oss. Det är en sällsynt händelse för många av oss, att kunna ta med våra barn och äta på restaurang, och särskilt med så lugn och avslappnad stämning.
Vi avslutade kvällen med en fin promenad i kvällsmörkret, längs kajen innan vi somnade i våra stugor. Nästa dag satt vi länge vid frukosten och pratade innan vi packade in oss i våra bilar och åkte hem.
Lägret var ett fantastiskt nöje för oss och våra barn. Barnen uppskattade det förstås. Men för ensamma mammor till barn med funktionshinder, blir det lätt EXTRA ensamt. Det var bra och kändes skönt för oss att få tillfälle att prata med varandra och utbyta erfarenheter, och faktiskt, med många skratt.


Augusti 22-24 Helgläger på Halmstad Äventyrsland & Tylösands Camping


Den 22 till 25 Augusti var det dags för en helg på Först camp Tylösand med utflykt till Äventyrs landet på Lördag. Vi var nära att ställa in på grund av storm och dåligt väder. Men efter lång diskussion beslutade vi ändå att genomföra helgen. Nästan alla kom på fredagen och checkade in. Vi fick till gång till fina kampingstugor och barnen hittade snabbt lekplatsen med den stora studsmattan. Campingplatsen är belägen en bit ifrån Tylösands magnifika strand. Efter en kort välkomst genomgång återgick de flesta till sina stugor.
Nästa dag hade vi tur med vädrets makter och vi beslutade oss för att åka till Äventyrslandet . Alla barn hittade snabbt något att roa sig med. Det var inga köer varken till åkattraktioner eller vattenrutschkanor vilket gjorde att det var fritt fram för äventyr. Vi hade tur med vädret och föräldrarna fick tillfälle att umgås och samtidig njuta av en vacker sensommardag. På äventyrslandet finns vattenrutschkanor ,studsmattor, dinosaurie park och roliga åkattraktioner. Det fanns något för alla barn oavsett ålder. Det blev tillfälle för många skratt och roliga upplevelser.
Dagen avslutade vi med en gemensam grillkväll. Där föreningen bjöd alla barn på korv och bröd med lite tilltugg. Det fanns även möjlighet för föräldrar att grilla tillsammans. Det blev en underbar kväll där nya och gamla medlemmar fick en chans att lära känna varandra och alla barnen lekte ihop på den fantastiska studsmattan.
En mycket trevlig helg på en underbar kampingplats med ett lyckat besök på äventyrslandet. Några medlemmar han också ta en promenad ner till stranden och till och med en joggingtur.


Aug 15-17 Helgläger på Skara Sommarland


En favorit i repris bland våra sommarläger är en weekend på Skara Sommarland. Vi åkte enligt tradition på sommarlandets avslutningshelg i augusti, fredag-söndag. Stugorna vi bodde i var fräscha och fina, bra belägna i nära anslutning till parken.
Den stora fördelen med att åka denna helg är att det då är få besökare, med andra ord inga köer! Alla kunde springa runt och åka så mycket de orkade. Detta uppskattades mycket, speciellt i det stora badlandskapet där det under högsäsong kan vara en timmes kö för att åka någon av rutschkanorna. Årets nyhet Cobra var en hisnande upplevelse som flera modiga vågade sig
på. Förutom vattenlandet så fanns det många favoriter som åktes om och om igen, exempelvis Tranan, Gruvan, Radiobilarna,Fyren och Gokarten. Nackdelen är förstås att ingen vet hur vädret kommer att bli. Denna gång regnade det då vi var där. Därför blev det tyvärr inget gemensamt långbord ute som vi brukar ha, men lite marshmallows kunde barnen ändå grilla. Det blev också
gemensamma måltider inne i parken, många valde att gå till Mexican Corner och äta tacobuffé, några ville hellre äta asiatiskt. Och trots allt regnande så var ändå humöret på topp! Nästan alla stannade ända till stängningsdags även på söndagen och badade, även flera vuxna hoppade i. Så stort tack för en rolig helg med många skratt, glada barn och härlig samvaro!


Juli 27-Augusti 3 – Veckoläger på Bassholmen i Bohuslän

Vi hade tur med vädret – och som vanligt en helt fantastisk vecka i härliga Bohuslän.
Vi var 28 deltagare i år.
– Vi hade gemensam välkomstmiddag första kvällen med information och presentation.
– Några åkte med färjan över dagen till Smögen och Lysekil.
– Vi satte upp en tipi – som uppskattades, lektes och övernattades i.
– Det paddlades kajaker.
– Vi hade en SPA-kväll, som inleddes med att vi gjorde egna scrubs och inpackningar som sedan användes på bryggan och i bastun.
– Bastun var välbesökt ca 2 timmar per dag.
– Bad i varmt saltvattnen och några solbrännor förbättrades.
– Krabbor fiskades.
– Vi gjorde en pannkakssmet till alla en dag – som man fick grädda själva.
– Vi byggde drakar och testflög dessa en blåsig dag.
– Gemensam grillkväll på Fredag – delvis sponsrad av föreningen.
– Vi tjötade på verandan till långt in på småtimmarna.
– Allmogebåt museet och naturreservatet upplevdes.
– Gemensam matlagning och middag sista kvällen – knytkalas på resterande mat.
Det är som om tiden står still när vi kommer dit och vi förstår inte att en vecka kan gå
så fort…


Juli 13-20 – Veckoläger på Odd Fellows lägergård, Bua i Bohuslän


Vi anlände på söndagen den 13 juli. Efter att deltagarna installerat sig, blev vi bjudna på middag. Maten var högklassig hela veckan med frukost lunch och middag. Vi fick med oss kvällsmat upp till vårt hus. Varje dag fick vi nybakta bullar och kakor till fika, de dagar vi åkte på utflykter fick vi med oss av dessa delikatesser.
Odd Fellows volontärer mottog oss familjärt och hjärtligt. De som jobbade denna vecka var
Siw, Marianne, Gunnar och Birgitta.
På Buagården hade alla 10 familjer ett eget rum och altandörr ut mot ett underbart landskap. Inne i boningshuset fanns leksaker för inne och utomhus lekar. Vilket uppskattades av oss alla.
Under vår vecka hade vi mestadels fint väder och vi gav oss iväg på flera utflykter till närliggande bad, både Bokenäset och Hafsten. En dag åkte de flesta deltagarna till Nordens Ark, en djurpark för utrotningshotade djur.
På gården arrangerade vi sångstund, disko, poängpromenad, bualoppet, femkamp med olika hinderbanor och fiskdamm. Aktiviteterna var uppskattade. Gruppen barn var mellan två till sju år, vilket gjorde att aktiviteterna kunde passa alla.
Buagården har också en egen strand med båthus och tillhörande roddbåt. Där fanns flytvästar och redskap till krabbfiske. Krabborna var lättfiskade och barnen blev stolta fiskare.
På fredagskvällen bjöds vi på grillat, vilket vi alla njöt av tillsammans med volontärerna.
Söndagen den 20 juli gav vi oss av efter en intensiv och avkopplande vecka på Buagården, med många fina minnen i bagaget.

Hjärtligt tack till Odd Fellows för en underbar
Vecka på Buagården


Juli 5-12 Veckoläger på Styrsö, Göteborgs skärgårdUnder en varm sommarvecka i Juli var vi ett gäng om elva familjer som åkte
båt ut till Styrsö och tog St: Olafsgården i besittning. Snabbt kände vi
oss som hemma i den mysiga omgivningen med sin stora trädgård och en liten
strand bara ett knappt stenkast bort. Vår resa gick från vardagen med all
sin stress till en magisk semestervärld med fantastiskt väder. Från staden
med allt sitt brus till en liten trädgårdsö där måsar förde väsen istället
för spårvagnar och bilar. Lata morgnar på trätrappan i trädgården.
Gemensamt stök i kök istället för att stå ensam och röra i grytor. Barnen
fann snabbt varann och ålder spelade inte så stor roll som den kan göra i
skolans inrutade klassuppdelning. Vi lekte, vi latare oss och vi umgicks
på ett otvunget sätt. Många av oss började dagen med ett dopp, några
avslutade dagen med ett. En dag åt vi pannkakor tills de kom ut ur öronen
på en del. Och sista kvällen avslutade vi med en gemensam grillfest i
trädgården. Med lite sorg i sinnet återvände vi till staden ifrån en
underbar vecka med gemenskap i skärgården!


Juni 19-22 Midsommarhelg på Sommarsol, Vejbystrand


Detta var första gången som en liten grupp ur vår förening – Enastående Funk / Egenansvariga – kunde åka iväg till rehabanläggningen Sommarsol i Vejbystrand. Tack vare generösa fondbidrag blev detta äntligen möjligt.
Det regnade denna helg, som så många andra midsommar. Vad vi inte visste innan var att utomhusbassängen var stängd för säsongen, så det var tur i oturen att vädret inte var på topp. Som kompensation fick vi ha utomhusbubbelpoolen en kväll och det var underbart att låta de hårda bubblorna massera onda ryggar.
Det fanns en stor inomhusbassäng och två bubbelpooler inomhus. Barnen badade jättemycket. Tyvärr blev det inget havsbad eftersom det blåste och var lite regn i luften.

På midsommarafton var vi med och klädde midsommarstången. För de som ville ha ett lugnt midsommarfirande kunde man stanna på Sommarsols firande, för de med mindre barn som ville dansa kring stången kunde man gå till plätten bredvid där hela orten samlades och firade.
Vi fick innjuta en fantastsk midsommarbuffée där inget fattades.
På kvällen hade de ordnat dans med ett häftigt rockband. Alla var med och dansade; små barn och rullstolar, ingen behövde känna sig utanför.

Maten var absolut höjdpunkten. Den var underbar och det var så fantastiskt att kunna sätta sig vid ett dukat bord och inte behöva oroa sig över inköp eller disk.
Denna dag var vi några som hyrde permobiler och var ute och körde. Det var härligt att kunna åka ner till havet och titta och äta en glass.
På kvällen var det Erik Saades bonus eller styvpappa (vi var inte riktigt på det klara vilket) som spelade för oss.

Tack ni fonder som gjorde detta möjligt att vi slapp och sitta hemma själva på denna så svenska högtid.


Alla tyckte inte om Sommarsol för att det var lite slitet och inte så flashigt som man hade tänkt. Det har diskuterats i föreningen att åka till lite enklare ställen. Här är några bilder i all enkelhet.


Vi som arrangerade Sommarsol hoppas ändå att föreningen åker till Sommarsol nästa år. Vi tycker det är underbart att alla oavsett ålder och funktion kan umgås och ha trevligt tillsammans. Sylvia och Helen, arrangörer.


Juni 6-7 Kanothajk i Tollered


Det här var första gången som föreningen ordnat en kanothajk. Det var euforiskt att komma iväg ett gott gäng och paddla uti Tollereds vackra urskog tillsammans. Det var vindstilla hem, men blåste mer på tillbakavägen. Då kopplade en av våra fantastiska lägerledare ihop sig med två andra kanoter och vi kunde paddla säkert tillbaka.
Vi sov i tält en natt invid Ömmern. Vi hittade ett jättefint ställe med stor gräsplätt och ett vindskydd. Hoppas på två nätter nästa år.
Det var ganska jobbigt att släpa kanoterna mellan sjöarna så det hade varit skönt att få bara en hel dag att slappa.
Vi gjorde gemensam lägereld och föreningen bjöd på korv och bröd och mashmallows.
Vi hade en underbar tur med vädret och många fick sitt första bad för säsongen.
Tack Enastående Föräldrar för en sådan fantastiskt trevlig start på sommaren och tack åt våra två fantastiska lägerledare som jobbade och slet så hårt för att vi andra över huvud taget skulle våga oss ut och paddla, tälta och göra våra behov i skogen. Någon hade aldrig vågat göra en eld heller själv eller vad sägs om att lasta kanoten på en kärra och köra ner den till sjön. Mikael Frickfors och Annika Johansson gjorde detta möjligt!!


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.