December 2014


December 27 – Skridskor Isdala, Kortedala Torg


Det var riktigt många som kom och åkte skridskor denna gången. Det var riktigt roligt. Så roligt att vi faktiskt bestämde att åka även den 29e igen. Och för de som inte åkte så bra kunde man hålla sig i rinkväggen runt om. Väldigt praktiskt. För kortare personer fanns det stöd som man kunde putta framför sig.
Hela gänget gick efteråt till Mitt Kök på Kortedala Torg där föreningen bjöd på pizza. Vilket härligt avbrott detta blev på ledigheten.


December 16 – Avslutning i Öppen Förskola tillsammans med andra medlemmar som missade julbord på Liseberg – Café Fyren, Västra Frölunda


Vi älskar detta ställe. Ett helt underbart, fantastiskt julbord men ändå billigt. Öppna Förskolan och de som inte kunde komma på Lisebergs julbord träffades denna dag och firade att snart ska vi ha ledigt. Tack Enastående och Margaretas fond för detta.


December 14 – Jul på Liseberg med Vegetariskt julbord på Green Room


Över 60 personer träffades denna dag för en heldag på Liseberg. Det var inte så många attraktioner öppna, men några var det och det var roligt att åka lite. Sedan blev vi bjudna på julbord tack vare Margaretas fond som så generöst givit oss pengar för att vi skulle få en minnesvärd jul. Vi gick till Green Room och för första gången smakade på det vegetariska julbordet. Det var jättespännande. Vi var lyriska över denna lyx. Alla barn fick en liten julklapp från föreningen i form av biobiljetter (leksaker till de mindre). Tack ni fonder och tack Enastående för en enastående julavslutning på detta året.


December 9 – Öppna Förskolan i lokalen

Vi sa hej då till Barney.

Vi sa hej då till Barney.

Lite sorgset tog vi förväl inför julen. Några träffas på Café Fyren veckan efter, men några kommer det dröja innan vi ses igen. Och några barn blir för stora för Öppna Förskolan nästa termin. Då är det så roligt att kunna erbjuda fortsatt gemenskap med föreningens övriga aktiviteter. Men vi kände ändå att vi ville träffas någon helg nästa termin så att barnen kan träffas och leka tillsammans på förskolevis. Just den här mysiga “hemmakänslan” är så viktig. Att äta lite tillsammans och bara hänga ut i “hemmamiljö” med andra kompisar.

 

 

 

 

 

 

 

 


December 7 – Klädskänkning i Aktivitetshuset

Återigen fick föreningen ta emot som Eva och Bosse Allerby "raggat" åt oss. Föreningen överlämnade med glädje denna julgrupp som tack för allt.

Återigen fick föreningen ta emot som Eva och Bosse Allerby “raggat” åt oss. Föreningen överlämnade med glädje denna julgrupp som tack för allt.

Här är alla kläder uppackade

Här är alla kläder uppackade

Föreningens sista klädskänkning för 2014 ägde rum i Majornas Samverkans fina stora lokal. Gabriella som tog emot en del leverans på sistone, organiserade detta program, med hjälp av tidigare erfarna medlemmar och värdefulla tips. Denna aktivitet moiliserade en del medlemmar, sammanlagt 34 vuxna och 14 barn deltog. Det visade sig att för sådana event är en stor lokal nästan grundläggande förutsättning. 5 anmälda blev 15 sedan kom 5 anmälningar till, förutom de hjälpsamma medlemmar som var med och förberedde allt. Vi var 9 som tog emot, transporterade, gjorde inköp, möblerade om, packade upp och tog hand om alla detaljerna på plats innan och efteråt. Alla har jobbat hårt, i god stämning och insatserna kring detta event tog inte mer än ca 8 timmar. Vi hade 24 flyttkartonger fulla med allt möjligt, alla slags bebis- och barnkläder, massor med byxor och jeans, fina vinterjackor, tröjor, linnen, eleganta och unika kläder, baddräkter, accessoarer och smycken, etc etc. Lokalen har delats på ett lek-, samling- fika hörn och själva kläddelen, med flera klädställningar som en slags skiljevägg . Så där bakom kunde folk avskilt träffas, klunka på sin glögg, leka och småprata. Alla välkomnades vid entren med kölapp, information och vi har delat ut vita bärkassar till de som behövde. Enkelt tilltugg i form av pepparkakor, julmust, kaffe, the, saft. Doften av het (alkoholfri ) glögg spred sig vid varje thermosfyllning vilket höjde den redan goda stämningen ytterligare. Folk hade trevligt, de flesta stannade länge och gladde sig åt allt fint vår generösa sponsor Eva har gett föreningen. Hon och maken besökte oss och till och med hjälpte till. Föreningens samlade medlemmar tackade med spontana applåder när de presenterades. Eva passade på att uttrycka sin uppskattning för den fina julgrupp som föreningen (enligt styrelsebeslut) har lämnat över dagarna innan. Folk har varit mycket imponerade, nöjda och de flesta har lyckats göra riktiga fynd. Vi hoppas på fler sådana möjligheter. Det var en mycket fin stund med värme och omtanke som denna klädskänkning har gett oss. Stort tack alla ni som har varit med och deltagit denna dag !


December 7 – Höstens sista Föräldrakurs med coach Lennart Orstadius i lokalen


December 6 – Glöggträff och myspys med gruppen Egenansvariga och deras barn i lokalen

Gott lördagsmys

Gott lördagsmys

Alla vill inte vara med på bild

Alla vill inte vara med på bild

Här gör mor och son charader

Här gör mor och son charader

Det var ett bra tag sedan Egenansvariga träffades själva. Detta var ett mycket lyckat och uppskattat arrangemang. Vi började med att äta en bit tillsammans. Alla var hungriga denna lördagskväll och lät sig väl smaka. Sedan gick vi ner i “vardagsrummet” och soffgruppen för lek och stoj. Vi delade in oss i två lag och lekte charader och gissade vad motsatta laget föreställde. Detta blandades med glögg, chips och ostbågar. Så roligt att se att 2-åringar trivs så bra med 11-åringar.
Det var också så roligt för oss egenansvariga som inte har någon förlängd familj och inte kan träffas på sådana här lediga familjeträffar. Vi kände alla att detta ville vi göra om. Barnen hade haft jätteroligt också.


December 6 – Målarkurs i Vägen Uts lokaler


En regnig, blåsig och kall lördag alldeles intill Tysklandsterminalen i Göteborgs hamn samlades några ( 11 ) Enastående konstnärskandidater för att lära sig måla. Parisa och Anita välkomnade oss med fint framdukat fika i en avkopplande kreativ miljö där flera olika verksamheter ryms på vardagarna.

På korridoren och demorummet kunde man beundra målarinnan Anitas egna verk, vackra stolar och trälådor med fantastiska blomsterdekorationer, en vägg tapetserad med torkade kaffefiltrar, små juldekorationer med var sin unika figur och ansiktsdrag. Hon arbetar med olika tekniker och material, både med klassiska, pastellfärger, men också med livfulla, vilda former. Små hyllor, målade dörrar, stora och mindre tavlor med både klassiska men också fantasiteman i livliga färger. Redan dem första minuterna här vid entren lät oss förstå att detta blir något alldeles extra idag. Lugnet och nyfikenheten tog över och man slapp tänka på mobilen, stressen där ute och klockan.
Anita har redan förberett allt på ett avlångt bord med vatten, dukar, penslar, färgtuber, förkläder.

Hon visade oss hur man från alldeles början målar (“bygger upp”) en naturbild, och följde oss alla genom hela processen, bit efter bit. Temat hon valde kunde vara en bild på en skog vid floden Amazonas i Sydamerika. Rik växtlighet med träd och buskar, livliga färger, solsken, vattnets rörelser som speglar allt uppåt.

Först en svag blå linje med några små svängar (flodkanten)…. sedan litet brunt (stenar vid strandlinjen), små rörelser med penselspetsen (för alla olika gröna blad), bruna nyanser för trädstammarna, skuggor … Ju mer man penslade, desto mer fascinerad man blev om hur processen byggs upp, vilka finesser och hur man kan ha nytta av. Det var nära en känsla att en fisk, en kakadua eller kajman kunde när som helst dyka upp på pappret …

Alla hade samma tema och tavlorna var helt unika ändå. Anita gick runt, visade tålmodigt sina tricks. Hon blötte en pensel här , torkade litet färg med blöt papper där och berömde varje konstnärskandidat. Det kändes väldigt skönt att få skapa och åstadkomma sin egna konst på denna korta stund. Deltagarna sjönk verkligen in i sin uppgift och kreativiteten flödade runt bordet. Vi hann med en trevlig fikastund och bensträckare också. De barnen som blev klara snabbast kunde leka fritt på de stora golvytorna runtom i detta stora rum.

Vi pratade om våra planer … att eventuellt sälja våra fantastiska verk på auktion ( ; D ), eller Konstmuseet… ( : O ) vem vet ? Det kan mycket väl bli en egen konstutställning på våren för Enaståendes intresserade.
Planeringen pågår inför vårterminen och vi hoppas få träffa er andra på Anitas fortsatta målarkurs.
Tack Peter för förmedlingen, och tack Enastående för att konsten har kommit in i föreningens aktivitets-agenda !


December 5-7 – Amparnas julmarknad på Röda Sten

 

Här är amparnas vackra bord på Röda Sten

Här är amparnas vackra bord på Röda Sten


Det var väldigt mycket folk på marknaden och många kom fram och pratade med tjejerna. Agnes hade finurligt slått in godis i föreningens logga vilket gjorde att många blev nyfikna och började prata om föreningen. Tack snälla Agnes för denna reklam. De små billgia sakerna sålde bäst men det var ändå bra reklam för alla de fantastiska saker amparna tillverkat.


 

December 1 – Busstur till Ullared


Vi var ett glatt gäng som träffades vid Shelltappen vid Nils Ericssonsterminalen för att åka i chartrad buss till shoppingparadiset Ullared. Chauffören var trevlig och vår arrangör njöt av att vara reseledare åt oss andra och prata i bussens mikrofon! Härligt, tänkte vi andra. Nu har en ny era öppnat sig i Enastående Föräldrar. Vi kan faktiskt chartra en buss och åka i väg till ställen över dagen.
Väl i Ullared gick var och en och strosade och handlade. Vi träffades för en gemensam lunch och shoppade sedan vidare. Vissa av oss får en knaper jul då vi shoppade loss lite väl mycket. Men alla julklappar blev köpta och hade vi köpt motsvarande i Göteborg hade säkert gått på 3-4 gånger så mycket.
Tack Helen för att du fixade denna julinköpsresa åt oss!


 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.